Saturday, July 12, 2014

Resepi memikat suami: Nasi daging & air asam

Happy Saturday uolls! Hari ni ampa plan nak masak kat rumah or nak makan kat luaq? Kak Wan makan kat rumah ja hari ni. Tengah hari tadi ada kawan Kak Wan tanya "Uolls masak apa hari ni?" Terus Kak Wan terkedu, sebab dah lama sangat Kak Wan tak masak kat rumah untuk suami tercinta uolls. Kak Wan just reply "Hari ni ai masak nasik & masak ayaq (read: air) je uollsss Itu je yang ai mampuuu" Hahahaha

Masa dok tengah whatsapp tu la dan-dan Kak Wan teringat kat nasi daging, sebab kawan Kak Wan habaq dia nak masak nasik mandy. Kellesss uollsss pakai perencah ready-packed boleh lah nak bermandy-kabsah bagai kan?? Hahaha Uolls penah makan tak? Kawan Kak Wan tu tak penah makan sebab kat KL / Selatan memang susah nak jumpa. Nasi ayam ada laaa Hehe! Kalau kat Penang / Kedah / Utara nasi daging ni banyak dihidang kat kenduri-kenduri masjid / akikah / masa raya haji pun selalu orang buat. Nasi daging ni kalau makan dengan air asam.. Memang perggghhhhhh Sedap baqhang! Memang menjilat jari!

Nak masak nasi daging & air asam ni memang simple sangat. First, rebus dulu daging dengan garam sikit  (rebus sampai masak ok?) dalam masa yang sama basuh beras & toskan. Then tumis bawang, halia & rempah tiga beradik dalam rice cooker. Bila dah masak daging tadi, tuang daging sekali dengan air daging tu kat dalam rice cooker yang ada bahan tumisan tadi. Then masukkan beras & sup bunjut. Kacau-kacau sikit biaq sebati & tunggu la sampai nasi masak.

Air asam pulak buat macam biasa la. Potong tomato, bawang & cabai melaka. Then tumbuk cili merah & belacan, masukkan air asam jawa, masukkan garam gula sikit. Then gaul bahan yang dipotong & ditumbuk tadi, last sekali masukkan jugak kerisik baru la rasa lemak-lemak sikit. Yum yum.

Sorry la, Kak Wan memang main agak-agak & campak-campak je bahan. Tapi ampa boleh refer kat sini ( kongsiresepi.com ) kalau nak resepi nasi daging & air asam yang detail. Selamat berbuka puasa & selamat mencuba masak nasi daging uollsss =)

Post a Comment