Monday, January 7, 2013

Hannah Oh! Hannah: Kenyang perut senang hati Yeay!

Since seminggu lepaih KakWan bagi Hannah makan moi campur dengan puree dia, makin berselera dia makan. Heee Happy sangaaattt Tapi of course la mula-mula try new food dia buat muka pelik, kan? Tapi dalam dok buat muka pun, bila KakWan nak suap sudu ke mulut dia nganga jaaaa Siap marah lagi kalau lambat suap! Oi. Lawan tokey nampak! Hehe

First 2 days KakWan bagi dia makan moi yang instant dulu. Bukan instant beli kat kedai, tapi instant dengan kaedah -rendam beras tu dulu, then jemur. Bila dah kering, goreng beras tu tanpa minyak, finally blend sampai halus. Stok tu buleh buat simpan untuk seminggu. Haaa Kan instant tu? Hehe So bila nak masak, amik powder tu 2-3 sudu, masak la dalam ayaq panaih. Kacau sampai masak, kalau tak kacau nanti berketul-ketul pulak moi tu. Memang instant sungguh laaa Laju ja moi siap. Dalam 15 minit ja dah settle. Tapi.. Hannah macam tak enjoy sangat makan. So tukaq method lain la, buat kaedah rajen la pulak. Hehehe

Kaedah rajin tu of course la kena buat pagi-pagi lagi, bangun pagi ja dah start prepared for her food. Amik dalam 1-2 sudu beras, cuci & rendamkan for 2 hours. Then, masak. Masak tu yang malas sikit sebab kena jaga api & kena rajin kacau moi tu. Kalau tak nanti hangiiiitttt Nak dekat sejam kemudian baru siap oi! Rajinnya KakWaaaannnnn Nasib baik la Hannah suka makan moi kaedah ni, so bersemangat la sikit KakWan nak buat hari-hari. Hehehe

Pn.Kumah banyak kali dok suruh bagi Hannah makan nestum ja senang, banyak choice plak tu, tak la Hannah boring asyik makan benda yang sama jaaa dia kata. But for me, tak pa la, since KakWan pun dok kat rumah ja tak buat apa, baik bagi Hannah rasa air tangan ibu dia sendiri kan? Walaupun tak la sesedap mana, tapi penuh dengan kasih-sayang gituuu Cewah! ^^







And to be honest, lately fridge kitorang selalu penuh dengan buah jaaa Hehehe KakWan of course la sukaaa sangaaatttt Sebab bila makan buah banyak, sembelit pun hilang. Eh! Rhyme apa ni? Tak sedap langsung! Haha! Yang penting, kenyang perut suka hati. Perut tak meragam lagi laaaa buat KakWan happy! Yeayyyy In the same time, buleh jugak la diet secara sihat kat dalam rumah ni since Popo tak suka makan sayur (isk) so ada la jugak dia alternatif lain dia nak makan benda berkhasiatkan, kan? Kadang-kadang malas nak goreng apa-apa untuk supper then just cakap kat dia "makan la betik dalam fridge tuuuu Hari tu dia yang beriya nak beli sebijiiiikkk Saya nak beli yang slice tu jaaa Haaa Makan sampai abih". Kihkihkih *Tiba-tiba rasa macam jadi isteri durhaka pulak bila paksa suami makan benda yang dia tak suka. Haha! Rasakaannnnn
Post a Comment