Monday, December 10, 2012

Hannah Oh! Hannah : Solid food

Masa grocery shopping dulu tak dak buat list untuk solid food Hannah pun, masa tu lebih kurang seminggu sebelum Hannah masuk 6bulan. Sekali sampai bahagian buah terus rasa macam "This is the right time to buy all the ingredients for her solid food la! Nak beli jugak! Nk beli jugak!" Haha! Excited terlebih! Then beli la sweet potato, carrot, plum & blueberries. Yeayyyy

Tapi tu laaa Tak sedaq diri yang peti aih tu bukannya besaq mana pun nak simpan semua tu kan??? Mana nak letak ikan, daging, ayam lagi? Nugget, daging burger, aih ketui??? Hahaha Cane nak buat stok puree ni? Stok breastmilk pun tak buat lagiiii Tu pun ada hati nak kejaaa Mati la. Mati laaa Hannah ni dah la seorang baby yang dah reti mana satu fm, mana satu bm. Adoi! Pandai memilih oh! Adoi lagi sekali!! Y.Y

So end up puree-kan buah yang lembut dulu- blueberries & plum. So, the first for 4 days bagi dia minum air kurma, the next 4 days bagi blueberries puree & hari ni baru start bagi dia sweet potato puree. Setakat ni tengok dia laju ja buka mulut mintak suap, siap marah-marah lagi kalau suap lambat. Amboi! Very the diva  la Anak Mami sorang niiiii Nak cepat suap sendiri lewww


Tengok dia poopoo pun ok, tak dak sembelit apa. Alhamdulillah =) Nak tunggu tengok dia cane la pulak lepaih makan sweet potato ni, ada yang kata baby depa perut kembung lepaih makan keledek ni. Hmmm Tengok la mcmana, kalau Hannah pun kembung perut, Mami stop dulu la bagi sweet potato ni kat Hannah. Kita skip teruih bagi plum puree pulak Heee




P/s: Tadi tengok foods for baby list, baru perasan yang blueberries untuk baby 8 buan ke ataih. Adoiiiii (lagi sekali) Nasib baik perut Hannah tak meragam. Sorry Hannaaaahhhhh Lepaih ni Mami tak buat dah T.T




Post a Comment