Wednesday, November 28, 2012

Pengalaman Mengandung & Ada Fibroid: Respond dari reader #3



cikwan..fibroid awk brapa cm? sy tkt...bgn tido pagi2 je skt,perut terik je..bulat mcm ada buah kelapa dlm tu...mmg mcm tu ke? awk dulu skt2 tak? arini skt dr pg smpai mlm,nk jln skt,baring skt...
1st sy cek prgnant dulu,doc kata sy molar prgnancy then siap buat xray,full bius utk cuci rahim..tp waktu DNC tu xdpt sedut keluar,bila pakar cek smula,dia ckp prgnant ada fibroid plak...siap buat MRI scan utk mengesahkan fibroid..sobsob..teruk btl doc tu buat kputusan melulu,xcek btl2 sebelum DNC...sy risau chest xray,bius,MRI suma bnd yg doc buat tu ada effect dkt baby...awk rasa cane?doc tu biasa la deny risiko2 suma sbb dia da buat slh
lg nk tye...awk check up & bersalin dkt swasta ke gov? tQ cikwan.. :)


*****

Salam Puan Anon,

Masa 1st check up tu fibroid saya dah 18cm x 10cm. Memang besaq sunggoh. Nak kata saket tu tak sangat, tapi kalau tak selesa tu memang iya. Tak selesa sebab perut besaq, susah nak tunduk & duduk. Even nak makan pun tak selesa sebab fibroid tu tekan perut & tak buleh nak makan banyak. Pinggang pun selalu sakit & sengal-sengal sebab berat sangat.

Setahu saya nak check fibroid ni cukup dengan buat ultrasound (scan) saja. Tak perlu x-ray, MRI tu semua. Tapi saya pun tak sure la, maybe Puan Anon buleh refer kat gynea & ob tempat lain selain kat tempat Puan Anon pi la ni. Try gynea & ob Pantai, KL sebab dulu penah masuk WHI masa depa bincang topik 'Ketumbuhan di Usia Muda' (kalau tak silap saya) Try cari kat Tonton.

Dulu saya check-up & bersalin kat hospital kerajaan =)
Post a Comment