Tuesday, November 6, 2012

Pengalaman Mengandung & Ada Fibroid: Respond dari reader #1

Salam,
Sy ade bc blog kakwan pasal pregnancy n fibroid. Sbnrnye sy br g cek doc pg td. Alhamdulillah. Pregnant 6 weeks, tp yg xbestnye ade fibroid. Sedey yg teramat. Dahls 1st trimester. Samela, mencurah gk airmata. Nsb husband sgt understanding. Byk support. Nk tnye.. ade ke food yg kite nk kna pntang? Or ade ke cara nk mengecutkn fibroid ni? Ape risiko die? Hati sgt gundah gulana skng ni. Emosi mmg tergamggu habis. Harap.kakwan.dpt kongsi tips atau nasihat. Tq.

****

Salam PuanX,

Tak sangka ada yang sudi baca blog KakWan, terharu sangat, TQ ☺ Apa yang KakWan cerita semuanya melalui pengalaman KakWan sepanjang setahun lepaih & Alhamdulillah KakWan dah selamat buat major surgery buang fibroid KakWan tu bulan lepaih.

Setakat ni KakWan tak tau sangat kalau ada sebarang pantang (makanan) untuk fibroid ni. Sedihkan? KakWan dulu pun usaha macam2 nak kecutkan fibroid tu, tapi lepaih tu baru KakWan terfikir yang fibroid ni membesar dalam rahim kita & baby kita pun membesar dalam rahim kita. Kalau la kita nak kecutkan fibroid kita, sama la macam kita nak kecutkan rahim kita & bila kita kecutkan rahim kita sama la macam kita nak 'kecut'kan baby kita. Faham dak apa yang KakWan cuba terangkan ni?

Hmmm Kira macam fibroid ni parasit la. Parasitkan dia menumpang kat pokok & serap zat yang pokok tu ada sbg makanan dia. Fibroid pun macam tu la, dia tumpang rahim kita & serap makanan (darah) untuk dia. Dulu KakWan ada usaha jugak try perubatan Islam, tapi tak berhasil. Maybe sebab KakWan tak yakin kot & KakWan takut ada side effect kat baby then KakWan stop. Lepaih tu memang berdoa banyak-banyak ja kat Allah supaya KakWan mampu bawak baby ni sampai hari bersalin. Alhamdulillah, Allah bagi peluang kat KakWan mengandung & bersalin secara normal.

PuanX jangan risau ok? Kalau KakWan mampu bawa fibroid & baby sepanjang 9bulan3hari dulu, PuanX pun mesti boleh. Yang penting PuanX kena makan mknan seimbang & makan makanan yang boleh tambah darah banyak2, sebab fibroid ni boleh sebabkan anemia. KakWan kena dah anemia ni dulu, boleh tahan perit la jugak sebab banyak kali pitam & badan selalu letih. PuanX ada tanya doc tak ukuran & kedudukan fibroid tu? Sebab penting untuk tau cara nak bersalin nanti normal atau czer. ☺
Post a Comment