Tuesday, January 19, 2016

Hello 2016!

Assalamualaikum. Boleh tahan lama jugak tak update blog ni, bersawang sudah laman sesawang ni sampai 7 bulan. Peh! Lepaih ni bila pulak nak update tak tau la.. Mungkinkah tahun depan? Heee

New addition to our family

Alhamdulillah, Kak Wan dah selamat melahirkan
putera sulung kami di penghujung 2015. Dok tunggu punya tunggu baby tak keluaq-keluaq jugak, ingatkan dia nak jadi baby new year laaa Sekali dia buat suprise pulak nak keluaq 28/12/2015 (1.44pm). Memang surprise sungguh laaa HAHA

Awatnya tak surprise, konon-konon pagi tu kami pi hospital nak check bukaan je since memang dah overdue kan? Sekali scan, doktor bagitau baby besaq & dia advise untuk Kak Wan bersalin secara czer sebab takut risiko baby tersangkut bahu kalau bersalin normal, so terus kena tolak masuk OT 

Sebab proses bersalin tu cepat sangat & tak sangka boleh bersalin hari tu jugak tambah pulak baby besaaaqqq Kak Wan takes time jugak la nak terima kenyataan yang Kak Wan dah jadi mak anak dua. HAHA Tapi apa-apa pun Kak Wan bersyukur sebab Allah permudahkan proses bersalin kali ni. Masuk OT elok-elok ja azan zuhur, doktor & staff pun baru lepas lunch, mood diorang pun ok - happy siap gelak-gelak boleh buat lawak lagi, tak stress. LEGA!

Kak Wan kena dok hospital pun tak lama. Maybe memang prosedur hospital kerajaan kot, kalau bersalin czer kena dok hospital 2 malam saja. Btw, Kak Wan bersalin kat Hospital Tuanku Jaafar, Seremban. Ward ok sebab blok ni building baru (dengaq cerita la), doktor ok, nurse pun friendly, parking jugak ok sebab ada parking bertingkat yang attached sekali dengan wad wanita & kanak-kanak, bill?? Lagi okkk Tak silap Kak Wan, bill kami pun tak sampai RM200. Macam tak percaya kan?? Kalau pi private hospital mau la kena charge sampai ribu-ribu-ribu  Kak Wan tak mampooo

Hannah

Hannah excited gila dapat adik. First time jumpa adik dia memang tak berhenti la kiss pipi budak tu sampai dia naik rimas. Haisshhhh ciwi nak mampsss HAHA Tu la, first time ada adik kan? Tapi Hannah memang takot gila bila dengaq baby nangih. Bila dia nampak adik dia nak nangis mula la dia gabra - pekup telinga, cari orang nak peluk atau dia nak ajak masuk bilik. Kira 4-5 hari jugak la dia amik masa untuk biasakan diri, nasib baik jugak la Popo cuti lagi masa tu boleh la nak melayan Hannah.

Nak dijadikan cerita, tahun ni jugak Hannah start masuk tadika. Pening kepala la jugak dok pikiaq macamana nak hantaq & amik dia. Ye la, Kak Wan dalam pantang lagi kan? Semua benda nak jadi time ni ja jugak T.T

Tapi nasib baik la Pn.Kumah ada & tadika tu dalam taman ni jugak, so boleh la pi hantaq jalan kaki sajiaaaa Tapi masa first week tu dia dok buat nak ngelat jugak la pi tadika. Mula-mula ok, then buat-buat malas bangun pagi, esok tu buat perangai taknak pi tadika, then sorok beg sekolah dalam store room konon, then sorok beg sekolah dalam bilik pulak. Haihhhh Banyak akai betui. Uniform? Hmmm Tak pernah pakai. Nak pakak baju frozen dia saja okkkk Tiba-tiba hari Sabtu hari tu dia dok isi pampers & botoi ayaq dalam beg sekolah, suruh hantaq pi tadika. Pulaaakkkk

Macam-macam betui la hang ni Hannahhh HAHA Start last week dia dah ada semangat baru & pi tadika pun pakai uniform elok jaaa Masa mandi pagi pun dah takdak drama. Semoga semangat ini berkekalan hendaknya 😅

A photo posted by Wan Azwani (@wawanazwani) on

Wednesday, June 17, 2015

Resepi Ayam Goreng ala India Selatan / South Indian Style Fried Chicken (using the PHILIPS Air Fryer)

Cooking demonstration by Ms. Mary Easaw, Chief Dietitian, National Heart Institute (IJN)

Resepi Ayam Goreng ala India Selatan / South Indian Style Fried Chicken (using the PHILIPS Air Fryer)

Bahan-bahan (Ingredients)
2 fillet ayam sederhana besar yang telah dibuang kulit ( medium chicken chop fillets - skin removed)
2 ulas bawang putih, dikisar (pips garlic, ground)
2 ulas bawang merah, dikisar (medium shallots, ground)
1 cm halia muda, dikisar (young ginger, ground)
1 sudu besar minyak sayuran (Tbsp of vegetable oil)
1/2 tomato kecil yang telah ranum, dicincang halus (small ripe potato, finely chopped)
1 sudu besar serbuk cili (Tbsp level, chili powder)
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar (tsp coriander powder)
1/2 sudu kecil garam masala (tsp garam masala)
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (tsp cumin powder)
1/2 sudu kecil serbuk fennel (tsp fennel powder)
1/2 tsp garam (tsp salt)
1 sudu kecil lada hitam, dikisar (tsp black pepper, ground)
1 sudu kecil gula (tsb sugar)
3 batang daun ketumbar, dicincang halus (springs coriander leaves, finely chopped)


Cara-cara (Method)
  1. Bersihkan fillet ayam, cuci dan biarkan kering. Gunakan tisu dapur untuk keringkan lebihan air pada fillet ayam. Biarkan seketika. (Clean chicken fillets, wash and drain well. Pat dry with kitchen paper towel. Keep aside)
  2. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia menggunakan pengisar makanan. (In a blender, grind garlic, shallots and young ginger)
  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak sayuran. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali setelah kuali tadi panas, goreng sehingga naik bau. Masukkan tomato dan biarkan ia masak sehingga kelayu-layuan. (Heat a non-stick pan and add vegetable oil. When hot, add the blended ingredients fry till aromatic. Add the tomatoes and cook til pulpy)
  4. Masukkan serbuk cili, serbuk ketumbar, garam masala, serbuk jintan putih dan serbuk fennel. Bahan-bahan tersebut digoreng tanpa air dengan api kecil. (Add chili powder, coriander powder, garam masala, cumin powder and fennel powder. Fry without water on slow fire)
  5. Tambahkan garam, lada hitam dan gula ke dalam masala tadi. Akhir sekali, masukkan daun ketumbar yang telah dicincang dan tutup api dapur. (Add salt, black pepper dan gula to the masala above. Add chopped coriander lastly. Switch off the stove)
  6. Perapkan ayam dengan masala tadi selama 10 minit. Marinade each piece of chicken with the above masala well. Allow to stand for 10 minutes)
  7. Sementara itu, letakkan aluminium foil pada bakul PHILIPS Air Fryer. Panaskan Air Fryer sehingga 200 darjah celcius terlebih dahulu. Kemudian, masukkan perapan ayam ke dalam bakul Air Fryer, masak sehingga 10 minit. (In the meantime, line the PHILIPS Air Fryer basket with aluminium foil. Preheat the Air Fryer to 200 degree celcius. Place the mrinated chicken in the Air Fryer basket. Slide the basket into AIr Fryer. Cook for 10 minutes)
  8. Selepas 10 minit, perlahankan suhu kepada 180 darjah celcius dan masak lagi selama 10 minit. (After 10 minutes reduce the temperature to 180 degree celcius and cook for another 10 minutes)
  9. Hidangkan ayam yang telah siap dipotong dengan hirisan limau nipis bersama raita sayuran dan capati (When done, serve sliced chicken garnish with lime slices, acompanied with vegetable raita and chappati.