Tuesday, February 17, 2015

Hola!

Boleh tahan penat jugak nak draft-kan entry lama yang entah hapa-hapa kat blog ni. Nak dekat 3 bulan jugak, buat sikit-sikit dari hujung tahun lepas sampai la hari ni. Tu pun mesti ada yang tercicir lagi tu. HAHA!

Entry budak baru nak up, entry pi gig sana-sini,  entry zaman guna font besaq-kecik-besaq-kecik (pangggg bagi haaa), entry zaman study, entry zaman tidoq bawah meja kat studio, entry zaman putus cinta (pui!), entry zaman dapat cinta baru HAHA! Ntah apa-apa je yang aku tulis. Merapu nak mampsss Baca balik entries tu semua rasa macam nak muntah pun ada, nak korek tanah sorok muka dalam tu pun ada, rasa macam ada orang hack akaun blog aku ni pun ada (sebab tak percaya yang KakWan mampu meroyan seteruk tu). HAHA!

So la ni segala entry meroyan, entry lagho, entry acah-cah best semua KakWan dah bagi jadi draft, so tak payah la nak baca dah. Biarkan semua tinggal kenangan =P Yang tinggal semua entry post-wedding & post-Hannah sahaja. Sekian, wassalaaammmmm HEHEHEHEHE

Saturday, December 27, 2014

Christmas Cooking With Philips & Chef Zam Recipes: Cretan Kaltsounia recipe

Our humble Cretan Kaltsounia (in triangle shape)

Cretan Kaltsounia

The ingredients for Cretan Kaltsounia. But the filo pastry is missing in this picture =p

Ingredients:

For Wrap
·         5 sheets of filo pastry – cut to a width of 2 – 3 inches
·         200g melted butter
For Filling
·         500g of ricotta or mizithra cheese
·         2 eggs
Topping
·         1 cup of coarse sugar
·         ½ cup of water
·         1 cinnamon stick
·         2 tbsp of baked sesame

Instructions:

1.    Boil sugar and cinnamon stick in water until thick. Set aside to chill.
2.    To make filling, blend cheese with egg until thoroughly mixed. Set aside.


The mixture of cheese & egg

3.    Brush filo pastry sheets with melted butter. Place one table spoon of filling on each sheet and fold into a triangle. Repeat until finish.
4.    Heat up Philips Air Fryer at 190°C and fry the kaltsounia for 8 minutes or until golden brown.
5.    Sprinkle sesame and drizzle with sugar water before serving. 


Nampak tak dia punya layers & filling tu? Sedap uollsss