Thursday, March 12, 2015

Tips masuk rumah baru: Tips cuci rumah baru

For all this while, Kak Wan ingat cuci rumah adalah sangat senang. Cuci sekali terus bersih. Tapi rupa-rupanya taaaakkk okkkk

Pindah rumah baru siap & pindah rumah yang dah pernah diduduki (contohnya macam rumah sewa KakWan dulu sangatlah berbeza) sebab? Rumah baru banyak sangat habuk/kapur dari cat dinding, plaster siling & plaster tiles. Tak macam rumah lama siap, cuma habuk cat dinding saja yang perlu dicuci.
Kat sini Kak Wan nak bagi beberapa tips cuci rumah yang berkesan:

1. Sapu habuk di permukaan lantai dulu sebelum curahkan air. Kenapa? Habuk yang tak dihilangkan terlebih dahulu akan kekal dilantai apabila lantai yang dicuci telah kering. Kalau tak percaya. Cubalah (barula ampa tau apa ertinya penyesalan. HAHAHAHA HAHAHA) Penat oi nak cuci rumah banyak-banyak kali T_T

2. Jangan sapu lantai guna penyapu biasa. Kenapa? Kak Wan memang sapu dulu sebelum mop lantai masa first & second time cuci lantai. Tapi habuk still melekat pada lantai bila lantai kering. Hasil sangatlah tidak memberangsangkan! Masa tu Kak Wan guna penyapu biasa. Alaaa Penyapu yang kita selalu kat rumah tu.. First thing yang Kak Wan noticed bila guna penyapu tu, Kak Wan nampak banyak sangat habuk-habuk berterbangan. Lagi? Kak Wan perasan yang habuk banyak sangat melekat pada penyapu tu & tak banyak pun habuk yang Kak Wan dapat kumpul untuk dibuang. Then masa nak cuci rumah kali ketiga baru terfikir nak beli kain lap atau mop microfibre. Kalau dari awai terfikir guna kain microfibre tu, takde la Kak Wan cuci rumah 2-3kali. Haish! Baziaq masa, baziaq tenaga!

Ampa nampak dak beza sebelum & selepas. Berkilat kan? =)

Nampak tak habuk yang terkumpul tu? Puas hati ok?? Hehe!


3. Guna vacum. Last sekali lepas sapu habuk, kumpul habuk tu setempat & sedut guna vacum. Kenapa? Habuk tu confirm tak masuk balik dalam rumah. Senang cerita. Heee

Guna vacum memang sangat  memudahkan keja membersih


4. Mop guna air panas. Kenapa? Air panas sangat berkesan untuk hilangkan kotoran pada lantai especially nak hilangkan kesan cat kapur yang dah kering kat atas lantai. Cara dia senang ja. Bila ada kesan cat di lantai, ampa amik mop & biarkan lama sikit kat atas kesan cat tu dalam few seconds (kira macam steamkan kesan cat tu la nak bagi dia senang tanggal). Lepas tu ampa tonyohla mop kat kesan cat tu extra kuat & taraaaa terus tercabut kesan cat tu dari tile. Hehe. Tapi kalau kesan cat yang degil tu memang kena guna scrapper jugaklah nak hilangkan dia.
Dengan menggunakan air panas semasa mop lantai juga memberi kesan extra bersih & extra berkilat. Nanti ampa try ok? Memang renyah sikit la nak masak air tu semua, tapi bila tengok result dia mesti ampa puas hati, memang berbaloi sangat!

Teknik mop pun penting jugak. Baru la cepat siap keja! Heee


5. Last but not least, tips yang terakhir ialah jangan bawa anak ampa pi cuci rumah. Kenapa? Nanti langsung tak jadi kejaaa HAHAHA (Tu anak aku je la kot Hehehe) Bila kita pegang penyapu, dia pun nak menyapu. Bila kita nak mop, dia pun sibuk nak moppp Abis tu bila nak siap keja? Haha

Tu je la kot serba-sedikit yang Kak Wan boleh share, Kak Wan share semua ni pun lepas experienced cuci rumah hari tu. Penat jugak la meng-google cara nak cuci rumah paling berkesan & produk apa yang paling sesuai untuk cuci rumah. Dalam banyak-banyak yang Kak Wan jumpa kat google, mop lantai guna air panas tu la yang paling Kak Wan suka sekali. Ada jugak yang suggest guna sabun lantai berasid tinggi, tapi Kak Wan tak reti guna kot.. so hasil macam tak nampak sangat. Takot la pulak letak sabun tu banyak-banyaj, tak pasai rosak pulak lantai aku. HAHAH!

P/s: Kak Wan rasa berbaloi sangat beli Scotch-Brite Quick Sweeper tu, rasanya harga dalam RM17++ je kot. Quick sweeper tu boleh guna dalam keadaan kering (sebagai penyapu) & basah (sebagai mop). Memang sesuai sangat dengan dapur Kak Wan yang jenis melamine (takdak bajet nak pasang nyatoh or 3G oi! HAHA) yang kena jaga extra care tu. Bila guna quick sweeper tu, boleh la control sikit tak kena air banyak sangat kat cabinet & kesan serapan dia pun bagus. Kain microfibre tu boleh dicabut & senang dicuci (hari tu KakWan just guna vacum je nak hilangkan habuk yang banyak tu HAHA) Lepas mop pulak Kak Wan cabut kain microfibre tu & basuh guna air paip je. Senang sungguh nak jaga!


Tuesday, March 10, 2015

Tips masuk rumah baru: Tips mengesan defect pada rumah berkaitan dengan bekalan air.

1. Pastikan meter air ada dan berfungsi. Semua kepala paip, shower tu dan benda-benda yang berkaitan dengannya ada.

2. Tutup semua kepala paip, pastikan sambungan betul dan tiada yang tercabut/longgar.

3. Buka pili air pada meter dan biarkan air masuk ke dalam tangki sampai penuh. Kalau rajin boleh panjat tengok tangki dulu.

4. Bila air dah penuh dalam tangki pastikan bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tidak kemungkinan paip bocor sebelum sampai ke tangki.

5. Check air kat semua bilik air. Test satu persatu.
Drain pipe untuk aircond. Kena test masukkan air, takut tersumbat atau mungkin di tipu (paip tak sambung setakat gimmick je).

6. Check saluran paip dalam bilik air untuk pastikan saluran tak tersumbat. Saluran paip yang tersumbat boleh sebabkan leaking pada ceiling. Cara mudah nak check saluran paip adalah semasa cuci rumah. Sambil cuci rumah, biarkan paip air di setiap bilik air terbuka. Kita boleh nampak jika ada air bertakung / tak mengalir masuk ke dalam saluran paip - menunjukkan tanda saluran paip tersumbat. Kemudian check ceiling rumah (tingkat bawah) untuk tengok ada kesan air atau tidak. Jika ada kesan air seperti kekuningan / basah / air menitik bermakna ada paip yang bocor dekat dengan kawasan tersebut.

6. Mangkuk tandas pun kena test. Kalau air tak lancar, maybe sebab kontraktor ada buang lebihan simen dalam mangkuk tandas.