Saturday, July 12, 2014

Resepi memikat suami: Nasi daging & air asam

Happy Saturday uolls! Hari ni ampa plan nak masak kat rumah or nak makan kat luaq? Kak Wan makan kat rumah ja hari ni. Tengah hari tadi ada kawan Kak Wan tanya "Uolls masak apa hari ni?" Terus Kak Wan terkedu, sebab dah lama sangat Kak Wan tak masak kat rumah untuk suami tercinta uolls. Kak Wan just reply "Hari ni ai masak nasik & masak ayaq (read: air) je uollsss Itu je yang ai mampuuu" Hahahaha

Masa dok tengah whatsapp tu la dan-dan Kak Wan teringat kat nasi daging, sebab kawan Kak Wan habaq dia nak masak nasik mandy. Kellesss uollsss pakai perencah ready-packed boleh lah nak bermandy-kabsah bagai kan?? Hahaha Uolls penah makan tak? Kawan Kak Wan tu tak penah makan sebab kat KL / Selatan memang susah nak jumpa. Nasi ayam ada laaa Hehe! Kalau kat Penang / Kedah / Utara nasi daging ni banyak dihidang kat kenduri-kenduri masjid / akikah / masa raya haji pun selalu orang buat. Nasi daging ni kalau makan dengan air asam.. Memang perggghhhhhh Sedap baqhang! Memang menjilat jari!

Nak masak nasi daging & air asam ni memang simple sangat. First, rebus dulu daging dengan garam sikit  (rebus sampai masak ok?) dalam masa yang sama basuh beras & toskan. Then tumis bawang, halia & rempah tiga beradik dalam rice cooker. Bila dah masak daging tadi, tuang daging sekali dengan air daging tu kat dalam rice cooker yang ada bahan tumisan tadi. Then masukkan beras & sup bunjut. Kacau-kacau sikit biaq sebati & tunggu la sampai nasi masak.

Air asam pulak buat macam biasa la. Potong tomato, bawang & cabai melaka. Then tumbuk cili merah & belacan, masukkan air asam jawa, masukkan garam gula sikit. Then gaul bahan yang dipotong & ditumbuk tadi, last sekali masukkan jugak kerisik baru la rasa lemak-lemak sikit. Yum yum.

Sorry la, Kak Wan memang main agak-agak & campak-campak je bahan. Tapi ampa boleh refer kat sini ( kongsiresepi.com ) kalau nak resepi nasi daging & air asam yang detail. Selamat berbuka puasa & selamat mencuba masak nasi daging uollsss =)

Monday, July 7, 2014

Ramadhan Buffet at Nyonya Valley Cyberjaya with Georgians

Happy 9th day of Ramadhan guys! Sabtu lepas Kak Wan berkesempatan lagi bukak puasa dengan kawan-kawan sekolah lama. Terover meriah uollsss Sebab pakat bawak "handbag" masing-masing a.k.a anak-anak la uollsss Haha!

Macam tahun sebelum-sebelum ni buat kat Paddy House, Putrajaya & Little Pantry, IOI Mall makan western food kan? This time kitorang tukar selera pulak, organizer pilih Nyonya Valley, Cyberjaya nak makan nyonya / Asian fusion food la pulaaakkk

Kalau uolls nak buat reunion or makan-makan dengan family Kak Wan rasa memang sesuai sangat sebab tempat ni tak crowded sangat. Masa kitorang pegi tu tak ramai sangat customer & tak la nak kena queue panjang masa nak amik food. Food dia banyak sangat choices. Dan yang penting semua sedap-sedap!

Butter prawn, sweet chilli mussel & mix veggie
Butter prawn tu terbaik kotttt second trip Kak Wan amik sepinggan teruih. Puas hati makan udang. Hehehe. Sweet chilli mussel pun sedap, mix veggie pun sedaaaappp

Char koey teow (nampak tak udang tu?? Yummy yum!) & satay
Memang Kak Wan kutip udang je kat sana uollsss Haha! Memang puas hati. Tengok la udang dia, besaq-besaq & juicy! Banyak lagi food yang ada sebenaqnya tapi tak sempat nak snap gambaq sebab Hannah pun sibuuukkk la nak main henfon -_-

Popo hari tu puas hati makan kambing. Eventhough takde kambing golek, kat Nyonya Valley ada grilled lamb cutlet. Yum yum! Ada dim sum, asam pedas siap ada nasi putih, sambal belacan, ulam-ulaman & kerabu semua. Lagi ada nasi goreng, mee goreng, mee rebus, chicken curry, etc.

Untuk kids pulak ada ayam goreng. And Hannah went crazy over the chocolate fountain depan pintu masuk tu. Hahaha Memang berulang la ke depan tu tadah finger biscuit kat chocolate tu. Dessert ada ice cream, japanese cheese cake & lai chee kang. Drinks ada bandung soda, plain water & soft drinks (they serve in botol kaca yang comel tu)

Untuk harga RM70/pax (check out their early bird promotion) tu Kak Wan rasa ok la. Not bad. Surau pun ada, bersih tapi jauh tersorok sikit la. Ok guysss It's time for group photossss

Ni la gambaq yang semenggah sikit
Cubaan Aqil nak buat breakdance!
Hahaha Aya & anak dia Aqil!!!
Nia ni sangat la sweeetttt
Semua orang dia nak peluk! ^^
Thank you to orang kuat (organizer) yang pakai tudung sedondon tu =)

More info: